Historia

Kausi 2009-2010

Toimintamme alkoi vuonna 2009, kun sirkuksesta innostuneet ihmiset päättivät luoda mahdollisuuden outokumpulaiselle sirkustoiminnalle. Syyskaudella 2009 toiminta lähti reippaasti alkuun, harrastajia oli jo tuolloin kolmevuotiaista yläkoululaisiin, innokkaita vanhempia unohtamatta.

sirkus ekasirkus alku

Joulukuussa 2009 esiinnyimme ensimmäisen kerran julkisesti Outokummun kaupungin yhteisessä joulujuhlassa, tuolloin numerot olivat irrallisia esityksiä jokaisen ryhmän erikseen esittäminä.

_MG_5827_MG_5858

Toukokuussa 2010 teimme ensimmäisen tarinallisen esityksen, aiheena oli tuolloin ”Uni”. Tarina kertoi tytöstä joka nukahtaessaan pääsi seikkaluun sirkusmaiseen avaruuteen.. herättyään häneen oli tarttunut ripaus sirkusta.

_MG_1118_MG_1079

Kesällä meitä pyydettiin ensimmäiselle ”keikalle” Kumpujaisiin, outokumpulaisille kaupunkifestivaaleille.

kesä10 026 kesä10 043

Kausi 2010-2011

Joulukuussa 2010 oli vuorossa merisirkus, jossa merirosvot joutuivat meren syvyyksiin tutustuen matkallaan syvänmerenkaloihin, korallikaloihin, merikäärmeisiin, mustekaloihin, delfiineihin, merihevosiin ja merenneitoihin. Pinnalla saimme ihailla myös lokkien ilma-akrobatiaa.

Toukokuussa 2011 matkustimme Afrikan viidakkoon Sirkus Sekundan kanssa. Sirkusapinat karkasivat paikallisen laiskiaisen matkaan ja etsiessämme apinoita pääsimme ihastelemaan liskoja, tiikereitä, villejä viidakon apinoita, panttereita ja papukaijoja. Vihdoin sirkusseurue löysi apinansa, mutta he joutuvat alkuasukkaiden vangeiksi. Alkuasukkaiden illanvietossa nähtiin monenlaista esitystä loppuhuipennuksena tulennielentää ja woodoo -papin venyttämiä pitkiä jalkoja. Loppu hyvin, kaikki hyvin, alkuasukkaat olivatkin hyviä ja kutsuivat kaikki viidakon asukkaat sirkuslaisia unohtamatta mukaan rytmikkääseen viidakkotanssiin.

viidakkosirkus 002viidakkosirkus 024

Pääsimme keikkailemaan jo useampaan kertaan mm. koululle, vapputorille ja Kumpujaisiin.

DSC02771

Kausi 2011-2012

Päätimme jättää aikaa enemmän myös harjoittelulle ja toteutimme vain yhden suuren esityksen. Maaliskuun viimeisenä päivänä olimme Taikametsässä, jonka oli valinnut pimeys, yksinäisyys ja suru, koska liian moni ajatteli vain itseään. Pimeässä metsässä vain lepakot jaksoivat temppuilla, mutta onneksi fauni toi valoa ja herätti myös muita metsän eläjiä mukaan tuomaan yksinäiselle keijulle valoa ja iloa. Kiiltomadot viilettivät metässä pyörien muodossa ja menninkäiset temppuilivat tulikärpästen kanssa. Myös puput ja sammakot uskaltautuivat mukaan ja käärmeet taiteilivat kankailla. Metsä muuttuikin valon myötä jo niin rohkeaksi, että trubaduurilta pääsi riitasointu, johon riiviöt heräsivät, siitäpä alkoikin melkoinen hyppy- ja heittoilakointi. Näin valo pääsi voitolle ja linnut uskaltautuivat trapetsille taiteilemaan, perhoset pyörittämään vannetta, temppuilemaan ja kävelmään nuoralla. Tästä ilahtuivat jo keijutkin ja saapuivat mukaan karkeloihin kävelemään nuoralle, taiteilemaan pallojen päällä ja palloilemaan. Näin metsän eläjät uskaltautuivat jo yhdessätekemiseen. Akronumeroa, diaboloja ja jongleerausta nähtiin lopuksi.

Sirkus 6Sirkus 30

Kaudella 2011-2012 harrastajia on yhteensä ollut lähemmäs sata.

Olemme esiintyneet myös useilla tilauskeikoilla mm. kouluilla, vappujuhlissa, Outopiassa, Kumpujaisissa ja yksityisten tilaajien tapahtumissa. Esiintymispyyntöjä on sittemmin tullut myös muilta paikkakunnilta ja sirkustyöpajoja on pidetty niin Outokummussa kuin muuallakin maakunnassa.

kumpujaisetkumpujaiset 2

Kausi 2012-2013

Sirkusharrastajia oli jo yli sata. Jaoimme ryhmiä aloitteleviin ja jatkajiin. Yhteensä eri ryhmiä kaudella toimi yhdeksän. Kauden kruunasi 4.5. Outokummun urheilutalolla järjestetty ”Tähtiä ja Tahtia” esitys yhteistyössä Outokummun orkesterikoulun kanssa. Esitykseen osallistui noin 80 sirkuksen lasta ja nuorta sekä noin 30 orkesterikoululaista ja opettajaa. Ja tietenkin valtavasti talkooväkeä, mm. lasten vanhempia ja sisaruksia.

tähtiä ja tahtiaE99F3849

Tähtiä ja Tahtia esityksen kuvia seuraavista linkeistä:

Marko Kaasisen ottamia kuvia:

http://brando.kuvat.fi/kuvat/T%C3%A4hti%C3%A4+ja+Tahtia/

Perttu Karttusen ottamia kuvia:
http://hvti.kuvat.fi/kuvat/OudonKummun+Sirkus/

Teimme edelleen tilauskeikkoja erilaisilla kokoonpanoilla.

peppi

Kausi 2013-2014

Toiminta vakiintui yli sadan harrastajan ympärille, ryhmiä oli sekä jatkaville että aloittaville. Otimme ohjelmaan uusia ryhmiä aloittaville aikuisille ja perheen pienimmille. Kirppusirkuksen myötä nuorimmat sirkuksen harrastajamme olivat noin vuoden ikäisiä.

aada sirkuskirppu1

Teimme myös keikkoja tilauksesta, esiinnyimme mm. Joen yössä.

joen yö2tiiajaminttu

Kevätnäytös pidettiin teatteri Kiisussa, Vanhalla kaivoksella. Näytöksiä oli yhteensä kolme ja käytännössä kaikki näytökset olivat täysiä. Lauantain ensimmäiseen esitykseen osallistuivat kaikki sirkuksen harrastajat, muissa esityksissä mukana olivat vain kouluikäiset ja vanhemmat harrastajat. Näytöksen nimi oli Matkalla.

matkallamatkalla2

Kausi 2014-2015

Olemme keikkailleet säännöllisesti, mm. Joen yössä. Tammikuussa 2015 esiinnyimme Pohjois-Karjalan liikunta ry:n sporttigaalassa.

joen yö3 myy kokitjoenyö aura

joen yösporttigaala

Pääsimme mukaan Me Rosvolat -elokuvan kuvauksiin. Elokuva perustuu Siri Kolun kirjoihin ja tuli ensi-iltaan elokuvateattereihin 27.3.2015

DSC_0768DSC_0813
Otimme kokeiluun poikien omat ryhmät, ryhmiä on kaksi, toinen vähemmän harrastaneille ja toinen ”konkareille”, pidempään harrastaneiden ryhmässä käy myös muutama tyttö, jotka pitävät vauhdikkaamasta menosta.

Ryhmiä on vakituisesti viikossa kymmenen, joka toinen viikko on myös kaksi kirppusirkusryhmää (alle 3-vuotiaille perheineen) ja ohjaajien mahdollisuuksien mukaan lisäksi vapaita harjoituksia.

Keväällä 2015 harjoitukset räätälöitiin kevätesitystä varten. Näytöksen nimi oli  Jukebox.

2016

Toimintamme siirtyi kokonaan Teatteri Kiisuun. Ryhmiä oli melkein joka ilta, pienten ryhmiä viikonloppuisin. Saimme Leader-avustuksen ja ostimme sillä air trackin. Itä-Suomen alueellisen sirkuskoulun tunnit alkoivat. Näitä ISAS:in ryhmiä oli kaksi ja opettajina jopa Sirkus Finlandiassa esiintyviä artisteja. Kevään 2016 päänäytös oli sykähdyttävä Sade.

2017

Kevään 2017 päänäytös oli Sohva. Sirkuksemme omat nuoret ottivat vetovastuun näytöksestä. Kesällä järjestimme oman kesäleirin.

2018

Pidimme useita työpajoja ympäri Pohjois-Karjalaa. Harrastusryhmämme olivat aivan täysiä. Isojen ryhmiä oli 8 viikossa, pienten eli 2-8-vuotiaiden ryhmiä 4. Kevään 2018 päänäytös oli satumaailmaan sijoittuva Olipa toisen kerran.

2019

Kymmenen vuotta sirkuselämää on tuonut meille iloa, onnistumisia, kasvamista, liikkumista, rohkeutta, ystäviä, yhteenkuuluvuutta, innostumista ja toisten huomioimista. Toukokuussa 2019 juhlistimme kymmenvuotista taivalta kevätnäytöksellä nimeltään 9+1.

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.